Dietetika TCM 2017/2018

ChineseDietetika roční nástavbové studium je jeden z oborů programu Terapeut TCM, jež budeme pravidelně otevírat pro absolventy našeho 2letého studijního programu Diagnostik TCM a ostatních škol tradiční čínské medicíny v rámci České republiky s příbuzným programem výuky. První běh Diagnostiky bude probíhat od října 2017 do června 2018 (+ letní škola a zkoušky).

Personální obsazení:

  • Romana Farna (Ostrava) – garant studia, čínská, západní a indická dietetika, praktická výuka, podpora moderními bylinami
  • Lenka Nováková (Praha) – obrazy nemocí a dietetická opatření; vlastnosti potravin; kazuistiky
  • Marta Tovtová (Praha) – základy dietetiky dle TCM, západní „zdravý talíř“ ad.
  • Wendy Přistoupilová (Ostrava) – čchi-kung a praktické postupy pro harmonické zažívání, výživové trendy (a extrémní výživové postupy)
  • MUDr. Radka Košková (Ostrava) – moderní gastroenterologie

Délka studia:

  • 9 měsíců + týdenní letní škola

FORMY STUDIA:

1. Zakončená certifikátem Terapeut TCM – Dietetika

  • při splnění všech povinností:
  • účast (80 %, není-li dohodnuto jinak)
  • zkoušky
  • vedení výživového deníku (informace na prvním víkendu)
  • závěrečná práce
  • vypracování 10 terapeutických dotazníků s obrazy konkrétní nemoci/nemocí a návrhem terapie dle zásad dietetiky TCM (dotazníky si mohou studenti nechat pro dopracovávání při studiu dalších terapeutických dovedností)

2. Bez certifikátu

  • pro studenty, kteří nechtějí získat certifikaci Terapeut TCM. Tito studenti nemají žádné studijní povinnosti

Obecná náplň studia:

  • strava jako jeden ze zdrojů energie, historie a současnost na našem území a v Asii
  • základní rozdíly mezi doporučeními západní a východní medicíny
  • trávicí systém podle západní a východní medicíny a vliv stravy na funkci orgánů, těla, mysl, emoce, krev, čchi…
  • potraviny dle 5 prvků + ročních období, dle jinu a jangu, vhodná jídla pro jednotlivé orgány, vhodná strava pro lidi v různé konstituci a kondici, vhodná strava dle věku – děti, dospělí, staří lidé, těhotné atd.
  • jednotlivé chuti – energie, živiny s tím spojené, psychika atd.
  • koření a byliny ve stravě
  • akupresura bodů a drah při trávicích obtížích
  • cvičení včetně dechových na zlepšení stavu trávení, případně na odstranění škodlivin z těla, vzniklých špatnou stravou
  • detoxikace pomocí půstů a stravy
  • masáž břicha
  • obrazy nemocí spojené se stravou a trávením – doporučení, co jíst, kdy a jak připravovat (průjmy, zácpy, nadváha, hubenost, zahlenění, vyrážky, alergie…), principy TCM v české tradiční stravě za využití našich lokálních surovin
  • potraviny jedlé a nejedlé – na co si dát pozor
  • základ makrobiotiky, osobnosti makrobiotiky
  • základ ájurvédy, osobnosti ájurvédy

Rozdělení do víkendů:

1. víkend: 20.–22. 10. 2017 (Romana Farna): OBECNÉ PRINCIPY ČÍNSKÉ DIETETIKY

Úvodní témata:

  • Strava obecně
  • Strava v historii a v současnosti na celé Zemi dle světadílů, podrobněji státy Asie (Čína, Vietnam, Thajsko, Korea, Rusko, Japonsko) a Česko
  • Doporučení dle zkušeností, co a jak, kdy a kolik  jíst + úvodní recepty
  • Moderní výživové poradenství – terminologie, princip výpočtu, kalorie, kilojouly, bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy, minerály atd.
  • Stručně trávicí systém dle TCM a dle západní medicíny
  • Zopakování určení konstituce a kondic
  • Diagnostika (dle osmeré osnovy, dle pulzu…)
  • Dechové techniky pro zlepšení funkce těla – z pránájamy + Malý a Velký nebeský okruh
  • Techniky z reflexní terapie
  • Očista pomocí stravy – některé druhy diet – a půstů, Breussova dieta

2. víkend: 17.–19. 11. 2017 DIETETIKA VE SVĚTĚ, ZÁKLADY ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ (Marta Tovtová) 

  • test z test z Historie stravování, terminologie v dietetice a z moderního výživového poradenství
  • Úvod: proč dietetika, rozdíl dietetiky dnes ve Střední Evropě a ve staré Číně (fakta o stravě v dnešní době (jídlo bez čchi, jedy v jídle, nadbytek stravy)
  • Základní informace o dietetice podle TČM: dietetika jako prevence a léčba, pravidla stravování, termodynamika, chutě, tropismus, vliv přípravy na vlastnosti jídla
  • Všeobecné základy zdravého stravování – zdravý talíř (poměr jednotlivých druhů potravin); obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce; živočišné potraviny, semínka a ořechy, tuky, sladidla, koření a byliny, nápoje
  • Etický pohled
  • Strava podle ročních období
  • Vlastní recepty na snídaně, obědy, večeře v různých ročních obdobích

3. víkend: 15.–17. 12. 2017: QI GONG A MASÁŽE PRO ZAŽÍVÁNÍ, ZVLÁŠTNÍ STRAVOVACÍ NÁVYKY (Wendy Přistoupilová)

  • test ze Obecnych principu cinske dietetiky a z vlastnosti potravin
  • srovnání stravovacích systémů a zvláštní stravovací systémy – paleo, vegetariáni, vegani, frutariáni, breathariáni, vitariáni…atd. + psychologické pozadí
  • Qi Gong: teorie, historie, osobnosti, a praktické cvičení na jednotlivé orgány
  • zopakování Malého a Velkého nebeského okruhu – dýchání
  • akupresura, moxování, masáž břicha, baňky, lymfatická masáž
  • vlastní recepty na snídaně, obědy, večeře v různých ročních obdobích a životních situacích

4. víkend: 26.–28. 1. 2018 DRUHY POTRAVIN, DIETY, OČISTNÉ KŮRY, PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY (Romana Farna)

  • test z Různých stravovacích systémů a použití akupresury pro trávení
  • Jedy ve stravě a v našem okolí a co s tím – dle prof. Anny Strunecké
  • Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie, závislosti, obžerství – náprava – etikoterapie, psychosomatika, dechové techniky, koncentrační techniky
  • Cvičení na úpravu funkce orgánů (v sále SYS)
  • Ájurvéda
  • Makrobiotika – rozdíly ve srovnání s TCM, principy, osobnosti

    5. víkend: 23.–25. 2. 2018 OBRAZY NEMOCÍ (Lenka Nováková)

    • test z Očistných kúr, základů makrobiotiky a ájurvédy
    • obrazy nemocí x dietetika
    • kazuistiky

    6. víkend: 23.–25. 3. 2018 MODERNÍ MEDICÍNA: GASTROENTEROLOGIE (MUDr. Košková)

  • test z OBRAZŮ NEMOCÍ
  • stavba gastrointestinálního traktu a jeho funkce: jícen, žaludek, dvanáctník, tenké a tlusté střevo, konečník
  • slinivka, játra, žlučník
  • nejčastější patologie
  • závažné patologie
  • zažívací systém a léky
  • vztah konvenční léčby k alternativním terapiím

7. víkend: 20.–22. 4. 2018 PRAKTICKÉ VAŘENÍ (Romana Farna)

  • test z Moderní medicíny: gastroenterologie
  • praktické vaření
  • jednoduchá jídla z čínské, korejské, ájurvédské a tradiční československé kuchyně (co se jedlo před Magdalenou Dobromilou Rettigovou)

8. víkend: 25.27. 5. 2018: VLASTNOSTI POTRAVIN (Lenka Nováková

  • test z DIETETIKY VE SVĚTĚ, ZÁKLADŮ ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ
  • vlastnosti potravin
  • kazuistiky

9. víkend: 22.24. 6. 2018 VÝCHODNÍ DIETETIKA A ZÁPADNÍ BYLINY + VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ A PRO DĚTI (Romana Farna)

  • test z obsahu výuku 8. víkendu
  • kraniosakrální terapie – úplný základ, krs rytmus, povolení příčných fascií
  • analýza grafů ze zpracovaného sešitu
  • fytoterapie naše česká a čínská
  • Strava v těhotenství, při kojení, strava v dětství
  • strava v dospívání, v dospělosti
  • strava ve stáří
  • umírání – lehký odchod
  • zopakování toho, co se probralo, konzultace problémů

Letní škola s týdenním praktickým vařením:

  • 30. 7. – 5. 8. 2018 (příp. o týden dříve dle společné domluvy)

Závěrečná zkouška:

  • polovina srpna 2018, opravný termín konec září 2018

Cena:

  • 19 500 Kč (pro absolventy a studenty TCM Academy, obor Diagnostik TCM)
  • 21 500 Kč (absolventi ostatních škol TCM)
  • 22 500 Kč (veřejnost*)
  • skripta: 1 000 Kč (není povinné)
  • cena zahrnuje: výukové víkendy, spotřebované suroviny a energie, lektorské honoráře, spotřebované suroviny při praktické výuce
  • cena nezahrnuje: skripta a náklady na letní školu

Pro koho je studium určeno:

  • pro absolventy a studenty oboru Diagnostik TCM při TCM Academy (znamená to, že pokud student aktuálně studuje tento obor, může se na studium také přihlásit; pro studium dietetiky nemusí mít student ze školy certifikát!)
  • pro studenty a absolventy škol tradiční čínské medicíny v České republice
  • pro terapeuty
  • pro obeznámenou veřejnost*

* Obeznámenou veřejností rozumíme zájemce, kteří nestudovali žádný obor související s TCM. Protože nechceme studium uzavírat pro ty, kdo například samostudiem mají příslušné znalosti, očekáváme, že takový zájemce sám posoudí (případně po poradě s námi), zda jeho znalosti odpovídají tomu, aby se vyučující oboru nemuseli zdržovat vysvětlováním základů probraných ve dvouletém programu Diagnostik TCM.

Máte další dotazy?

  • pište na e-mail biodaniela@seznam.cz (Mgr. Daniela Pilařová)

Přihlášky:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail