Skutečně zdravá strava v zimě (luštěniny, tradiční české potraviny, konstituce)


Detaily události


Skutečně zdravá strava v zimě s Romanou (luštěniny, tradiční české potraviny, konstituce, recepty) je druhá část několika setkání během školního roku, kdy vás pozveme nejen na povídání o skutečně zdravém stravování, ale také na společné vaření. Druhé setkání zahrne nesmírně důležité informace o luštěninách a vaření s nimi. Ty nám ve stravě často chybí a výsledkem jsou zdravotní problémy a špatný vývoj kupříkladu v dětském věku.

Cíl série workshopů:

  • návrat ke tradicím našich středoevropských předků, k jejich kuchyni a k osvědčeným potravinám (lokálně, sezonně)
  • představení principů východních kuchyní (Čína, Indie), které lze dobře využít v našem podnebném pásmu
  • naučit se experimentovat, zařazovat do stravy dosud nepoznané potraviny (luštěniny,obiloviny, jedlou divočinu, zelené byliny, houby apod.)
  • v praxi si vyzkoušet přípravu základních dieteticky vhodných až léčivých jídel ze všech koutů světa = společné vaření

Setkání druhé: Zima a kuchařské (výživové) tradice, luštěniny a zdraví

10. listopadu 2019 (10.00–16.00 hod.)

Lektorka:

Program:
  • zima a stravování z pohledu západního výživového poradenství:
    • současné trendy
    • rozbor toho, co zdravé je a co zdravé není
  • příklady jídelníčků
    • pro různé tělesné konstituce
    • pro různé zdravotní problémy
    • pro různé životní etapy
  • historie stravování na českomoravském území
  • jídla, která se vaří dodnes
  • recepty
  • Dal Fry Recipe In Dhaba Style From Indian Cuisine By Sonia Goyal

    jak správně připravovat luštěniny, aby nám prospívaly

    • jak luštěniny opomíjíme, přitom jsou nezbytné pro:
      • přirozeně pevné a ideálně pružné svaly
      • pro chytré a zdravé děti
      • pro dobrou imunitu
      • jako prevence diabetu
      • pro dobrou funkci orgánů: slezina, slinivka, tlusté střevo, ledviny
  • vaření v praxi:
    • fazole: polévka, pomazánka, náplň do knedlíků, zimní dušená zelenina s fazolemi
      • co se dá vyrobit z vařených fazolí
      • využití různých druhů fazolí s rozdílným působením na organismus
    • šoulet (hrách a kroupy) – jako příloha k masu i výživné a chutné hlavní jídlo
    • knedlíky: z bramborového těsta, z kynutého těsta, noky (vše z celozrnné mouky, případně s přidanou luštěninovou moukou)
      • různé typy náplní do knedlíků: ovocné, zeleninové, masové
    • zelí s bramborami (zapečené) + pečivo/kroupy

Cena:

  • 1 500 Kč (1 300 Kč při účasti i na sobotním programu*)
    • v ceně je zahrnuto: účastnický poplatek, suroviny (většinou bio) na vaření, spotřebované energie
    • v ceně máte samozřejmě konzumaci toho, co společně uvaříme, a tedy oběd 🙂

Přihlášky a platba:

  • výhradně přes rezervační systém Reservio
  • pokud se chcete zúčastnit programu v sobotu i v neděli, prosím, přihlaste se sem a do poznámky napište, že máte zájem o oba dny
  • účastnický poplatek pošlete na číslo účtu spolku Shanti Academy: 1292729016/3030 (Airbank), VS: 10112019 (bez uvedení VS není možno platbu přiřadit!!);
  • faktury ke svým platbám dostanete před začátkem workshopu
* Odkaz na sobotní program najdete zde. Ať žije zdravou stravou naplněný rok 2019/20!

Workshop je určen maximálně pro 12 lidí.