Plíce a jejich podpora v období podzimu

Plíce a jejich podpora v období podzimu zahrnují potraviny a činnosti, které se budou líbit kovovému elementu našich bytostí: po parném létě je třeba vyživit tekutiny plic, a tím posílit čchi a ochránit proti náporům větru a chladu. Zejména důležité to je u osob konstitučního typu kov (bledý až bílý obličej, hranatá hlava, dlouhé nohy, racionální mysl, melancholici).

A proto, jak radí ilustrační obrázek:

  • zpomal
  • zklidni se
  • buď pozitivní
  • ber věci více s lehkostí
  • odpoj se (od facebooku, mobilu a dalších 😉 )
  • užívej si život
  • dýchej
  • relaxuj
  • projdi se
  • medituj
  • usmívej se! 🙂

Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá, a zejména kyselá svírající chuť, která uzavírá póry a pomáhá tělu odolávat chladu v následujících měsících. Mírně pálivá chuť pomáhá čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Ačkoliv sucho ve středoevropském podnebí s podzimní sychravostí není tak závažné, i tak je dobré stav plic sledovat. I v našem okolí nalezneme mnoho vysušujících vlivů, jako je například stres, vzduch vysušený topením, klimatizací a v neposlední řadě i vysušující poživatiny jako cigarety, káva a černý čaj. Pálivá chuť nejen rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci, ale také zamezuje množení bakterií a výrazněji zahřívá, čímž představuje ideální stravu pro chladnější období. Těchto vlastností využíváme v případě nachlazení a u prázdnoty jangu.

Základem naší imunity je čchi plic, jež je vyživována prostřednictvím čchi sleziny. Nedostatek čchi a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení jak u dětí, tak dospělých.

Jakými potravinami můžeme zvlhčovat plíce a tělo?

Využijeme všechny bílé druhy zeleniny:

  • celer
  • květák
  • bílá ředkev
  • černý kořen
  • cibule
  • pórek
  • křen
  • a malé množství ostrého koření

Tyto potraviny nejen posilují plíce, ale i zvyšují imunitu. Velmi vhodné jsou masové vývary a zeleninové polévky s luštěninami, dostatkem pórku, cibule a koření.Říká se, že pokud je budeme jíst dva týdny v době, kdy se začíná ochlazovat, vyhneme se kašli, rýmě a chrapotu.

Prázdnota Yangu

U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu (ale též zmrzlinám, chladným nápojům, potravinám přímo z ledničky apod.), v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:

  • zázvor
  • kari
  • hořčice
  • skořice mletá i celá
  • fenykl atd.

Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných nebo živočišných, v lehce stravitelné podobě.

Prázdnota Yinu

Při prázdnotě jin pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a tělesné tekutiny jinye, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta. Vlhké horkosti můžeme pomoci houbařením, budeme-li mít štěstí a nalezneme-li a následně uvaříme-li si vynikající a po oříškách chutnající trstnatec lupenitý, který je též znám pod japonským názvem maitake

Menu pro podzimní období

Menu pro podzimní období má posílit plíce a zahřát. Zeleniny jako jsou bílé ředkve, kulaté ředkve, černé ředkve nebo pórku se v podzimním odbdobí nepřejíte, tyto plody vás uchrání před nepříznivými vlivy podzimního počasí. (Více si o podzimu přečtěte v článku O podzimu z pohledu čínské medicíny ) Uvedené množství je pro čtyři osoby. Přejeme vám dobrou chuť!

Polévka
Miso polévka s bílou ředkví a zázvorem

Ingredience:

  • Bílá ředkev nebo ředkev vodnice (1,5 – 2 vodnice, nebo 1/3 bílé ředkve)
  • Čerstvé nebo sušené houbičky xianggu/shiitake (4 ks, jsou-li hodně malé tak 6 ks )
  • Kombu mořská řasa (stačí kousek o velikost cca 3 poštovních známek)
  • Zázvor kořen (asi 7 cm)
  • Rýžové miso Danival (2 lžičky, nebo podle chuti)
  • 1 litr vody
  • Pórek (kousek zelené části)

Postup:

  1. Houbičky xianggu/shiitake namočíme spolu s řasou do vody asi na 2 hodiny (můžeme nechat i přes noc)
  2. Přivedeme i s namáčecí vodou k varu a vaříme alespoň 15 minut. Houbičky vyndáme, zbavíme je nožičky a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme je zpět do hrnce spolu s nakrájenou ředkví a vaříme 10 minut.
  3. V trošce vývaru si v hrnečku rozmícháme miso a vlijeme zpět do hrnce a vypneme oheň.
  4. Z oloupaného a nastrouhaného zázvoru vyždímáme rukou šťávu přímo do hrnce a necháme ještě 5 minut prolnout chuti.
  5. Posypeme na talíři zelenou částí pórku nakrájeného na drobno.
  6. Řasu Kombu můžeme buď nakrájet na drobné proužky a sníst s polévkou nebo vyndat a nejíst, je to na vás.
  7. Dužinu ze zázvoru můžeme použít později ještě na zázvorový čaj.
Hlavní jídlo

Rýžová pánev pěti chutí

Ingredience:

  • 150g rýže dlouhozrnná natural
  • 150g černé rýže
  • 400 g cizrny (v suchém stavu asi 130 g)
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 3 ks oujie/kloubů lotosového kořene
  • 2 mrkve
  • ½ brokolice
  • 1 červená paprika
  • 1/3 pórku
  • 2 malé stroužky česneku drcené
  • 1-2 chilli papričky (podle chuti, pokud nemáte čerstvou, zkuste sušené Chilli kroužky Grešík )
  • 2 lžíce Shoyu nebo Tamari
  • 2 lžíce kvalitního oleje, vhodného k restování (slunečnicový, sezamový)
  • listy pampelišky
  • 4 lžíce kvašené zeleniny (pickles, kysané zelí)
  • Garam masala koření Grešík (pokud máte rádi výrazné kořeněné chutě, zkuste na dochucení toto koření)

Postup:

  1. Rýži připravíme každou zvlášť (můžeme si vybrat i jen jeden druh). Obě před vařením důkladně propláchneme.
  2. Černou rýži zalijeme 2,5násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Vaříme 30 – 40 minut a necháme dojít pod pokličkou.
  3. Dlouhozrnná natural rýže se vaří o něco déle asi 45 minut v 2násobném množství vody.
  4. Kořen lotosu předem namočíme a povaříme cca v 1/2 l vody cca 30 minut. Světlejší část kořene nakrájíme na plátky. Zbytek vyhodíme.
  5. Cizrnu předem namočíme na 12 hodin, slijeme vodu a vaříme s kouskem řasy Kombu 1 hodinu (je běžně k dostání i BIO cizrna v plechovce již uvařená).
  6. Rozehřejeme olej na pánvi, přidáme drcený česnek a chilli papričku. Poté přidáme nakrájenou papriku, mrkev, brokolici a chvíli restujeme. Podlijeme asi 100 – 150 ml vody a necháme podusit, až se voda skoro vypaří a zelenina bude uvařená do křehka (ne rozvařená).
  7. Přidáme kukuřici, cizrnu, plátky lotosového kořene, Shoyu a pórek nakrájený na drobné proužky.
  8. Přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme.
  9. Na talíři zdobíme listy pampelišky a lžící kvašené zeleniny.

Tip: Na talíři máme kompletní pětici chutí – ostrá/kov koření a chilli, sladká/země – sladká zelenina, slaná/voda – Shoyu, hořká/oheň – listy pampelišky, kyselá/dřevo – kvašená zelenina (pickles).

Dezert
Jablečný štrúdl s kustovnicí čínskou

Ingredience:

  • 300g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
  • 7 lžic oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • špetka soli
  • 4 jablka
  • gouqiziji – kustovnice čínská, též známá pod japonským názvem goji, je zde místo rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • skořice
  • kukuřičná strouhanka na podsypání (nebo běžná strouhanka)
  • med k doslazení

Postup:

  1. Smíchejte mouku, sůl, vejce, olej a ocet. Vyválejte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si nastrouhejte jablíčka, smíchejte se skořicí, kustovnicí a ořechy.
  3. Těsto rozdělte na půl a uválejte dvě placky na vysypaném vále špaldovou moukou.
  4. Přeneste na plech a podsypejte kukuřičnou či jinou strouhankou.
  5. Teprve tam přidejte doprostřed pruh jablečné směsi.
  6. Pokud máte raději sladší štrúdl, přelijte ještě 1 – 2 lžičkami medu.
  7. Znovu posypte strouhankou na povrchu.
  8. Přeložte, zarolujte a zmáčkněte na krajích.
  9. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut.

Tip: Těsto je křehké, proto se vyplatí ho dát nejdříve na plech a pak ho plnit. Těsto by se při přenášení mohlo trhat. Pokud se vám nechce těsto vyrábět, poslouží i tradiční listové těsto.

Tipy na závěr

  • Rýže i cizrny si můžete uvařit do zásoby více. Přebytečnou rýži, ať již bílou či natural, pak můžete použít na ranní rýžovou kaši, která je hotová za pár minut, protože ji jen malinko nahřejete, dochutíte a dozdobíte, čím máte rádi.
  • Ze zbylé cizrny lze připravit výborné pomazánky. Nejznámější je určitě hummus. Vyzkoušejte cizrnu rozmixovat s nakládanými sušenými rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a dochutit umeoctem. Je skvělá! Navíc fantazii se meze nekladou.
  • Odvar z lotosového kořene někomu vyloženě chutná, jinému zase moc ne. V Číně se pro odhleňující účinek přidává do vývarů polévek, což má i tu výhodu, že se jeho chuť trošku „ztratí“.
  • Zázvorový čaj – zbylou dužinu zázvoru přelijte horkou vodou a nechte louhovat pár minut. Přeceďte přes sítko a ochuťte medem a citronem. Vhodné zařadit za chladného počasí, při nachlazení a chrapotu. Zázvorový čaj by neměly používat těhotné ženy!
  • Těsto na štrúdl je možné připravit i bez vajíčka. Je jen potřeba ho nechat déle odpočinout v lednici. Asi 6 hodin. Pak na podsypaném vále vyválet placku. Tohle těsto se rádo trhá, tak buďte připraveni s ním opatrně pracovat. Zkuste místo posypání cukrem použít sušené ovesné mléko. Vypadá úplně stejně. A pokud nechcete doslazovat medem, zkuste přidat do jablek pár zrníček soli. Vytáhne hezky sladkou chuť.

Menu sestavila Jitka Hartmanová, poradkyně pro výživu

Text byl upraven dle materiálů firmy Pragon.

Úvodní kresba byla převzala z webu https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/23/f9/f6/23f9f6e205b1c398b5725eded5c90f3b.jpg

One thought on “Plíce a jejich podpora v období podzimu”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..