“Při studiu dietetiky si studenti doplní své dosavadní znalosti, naučí se poznat, co jejich tělo právě teď potřebuje, naučí se kombinovat jednotlivé suroviny, správně je upravit, správně dávkovat koření a sestavit různé jídelníčky pro sebe i pro své blízké,” říká hlavní lektorka Romana Farna

 

Jóga s Romanou (2017)

Romana Farna je v Ostravě velice známá nejen jako masérka, která využívá ve svých terapiích principy tradiční čínské medicíny, ájurvédy i západní klasické tradiční lidové medicíny (byliny, stravování), ale rovněž jako vyhledávaná lektorka nejrůznějších souvisejících disciplín – reflexní terapie, akupresury atd. Romana navíc dlouhá léta praktikuje jógu a příležitostně ji rovněž vyučuje. Většinou se jedná o monotematické semináře – ve spřízněném Shanti Yoga Studiu hostuje na celodenních programech, účastní se jako lektorka zdarma programové části Dne pro férový život v Rychvaldu, mívá u nás rovněž workshopy zaměřené na základní dechové (nejen jógové) techniky atd. Proto jsme ji oslovili, aby připravila roční výukový program dietetiky, s níž má bohaté osobní i terapeutické zkušenosti. Přečtěte si nesmírně zajímavý rozhovor, který jsme s touto pozoruhodnou ženou připravili!

Na ostravské TCM Academy učíš prvním rokem obor Dietetika, jehož jsi i garantkou. Proč je obor Dietetika pro moderního člověka důležitý?

V současné době vychází mnoho knih o vaření a o stravování, v televizi jsou pořady o vaření. Mám dojem, že zájem o stravu, vaření a o zdraví a zdravou stravu stoupá. Informace v médiích bývají ale neúplné nebo mylné, často se publikují jen recepty na jídla chuťově výrazná a krásně barevná, jejichž zdravotní efekt však přitom nemusí být dobrý. Při studiu studenti získají nové podněty a s lektory i společně navzájem mohou prodiskutovat, co by mohli ve svém stravování změnit.

Co všechno se lidé na tomto oboru během devíti měsíců teoretické výuky a pěti dnů letní školy dozvědí a naučí?

108 Pozdravů Slunci (Slunovrat, Rychvald 2015)

Při studiu dietetiky si studenti doplní své dosavadní znalosti, naučí se poznat, co jejich tělo právě teď potřebuje, naučí se kombinovat jednotlivé suroviny, správně je upravit, správně dávkovat koření a sestavit různé jídelníčky pro sebe i pro své blízké. Také si vyzkouší praktické postupy vedoucí ke zlepšení trávení, jako je akupresura, dýchání, cvičení. Na letní škole pak budeme společně vařit a ochutnávat a vzájemně si představíme své dosavadní zkušenosti i oblíbené recepty. Navíc budeme z předem nakoupených bylin připravovat vlastní receptury čajů, povíme si o jejich zdravotních přínosech a budeme je ochutnávat.

Jaké výživové systémy na oboru učíte?

Probíráme zásady moderního výživového poradenství a názor západní medicíny na to, co je zdravé jíst a co ne; zásady stravování podle tradiční čínské medicíny, ájurvédy a makrobiotiky podrobněji a něco málo se studenti dozvědí i o různých typech diet nebo o méně známých výživových směrech (paleo, vegetariánství a veganství atd.).

Pro koho je studium určeno?

Pro všechny, kdo mají zájem o jídlo, vaření a o zdraví. Bylo by dobré, aby měli budoucí studenti nějaké základní povědomí o zásadách tradiční čínské medicíny – například z veřejných přednášek pořádaných TCM Academy (Tradiční čínská medicína pro veřejnost).

Jak se Ty sama stravuješ a proč?

Stravuji se tak, abych měla vždy dostatek fyzických sil, abych měla stále dobrou náladu, aby mne neovládaly nadměrně emoce – to je při práci s lidmi velice důležité, a abych měla dobrou imunitu a nemusela se obávat žádné nákazy. Zjednodušeně řečeno jím lokálně a sezonně, a tedy konzumuji hlavně tradiční česká jídla, jako jsou hrách a kroupy, kyselé zelí, různé knedlíky s různými náplněmi, noky, čočku, fazole, kroupy s mákem, polévky, obilné kaše, zeleninu na různé způsoby, ovocné kompoty…. Kombinuji intuici a zásady ájurvédy, jógy, čínské medicíny a makrobiotiky. Piju bylinkové čaje, přičemž směsi si míchám a vymýšlím většinou sama*. 

Máš z praxe nějaký zajímavý případ, kdy stravování pomohlo zásadně zvrátit zdravotní stav klienta?

Takových případů by bylo hodně. U každého, kdo je ochoten změnit své stravovací zlozvyky, proběhne brzy razantní změna lepšímu. Někdy stačí jen vysadit kávu a sladkosti nebo více solit.

Strava má veliký vliv na naše tělo i mysl. Tělo je složeno z toho, co jíme, a ve zdravém těle je pak i zdravý duch, jak se ostatně po staletí říká. A naopak zdravý duch si vybírá pro sebe vhodné potraviny, které pak vytvářejí zdravé tělo.

Největší radost mám ze starých lidí (80 a více), kteří přijdou celí bolaví a po malých změnách v životosprávě doslova obživnou a začnou věřit, že jednou nebudou umírat jako ležáci odkázaní na pomoc okolí. Ráda mám i mladé ženy, které nemohou dlouho otěhotnět, začnou cvičit, pijí byliny, začnou si denně vařit a třeba za dva měsíce už jsou těhotné.  

Jaké jsou neznámější a opakované mýty kolem stravování?

  • zdravá strava je náročná na čas a suroviny se těžce shánějí
  • zdravá strava není chutná
  • zdravá strava vyjde příliš draze – je dražší než běžné jídlo
  • po zdravých jídlech nebudu mít žádnou sílu

Jak se díváš na vegetariánství, paleo, veganství a další?

Většina stravovacích systémů má nějaké výhody a nevýhody. Vždy záleží na situaci, ve které se klient nachází, jakou má konstituci a aktuální kondici, co chce primárně zlepšit, v jakém prostředí žije, jakou má práci a tak podobně.

Letní vegetariánství je přínosné. u některých klientů se však hodí maso výrazně omezit po delší dobu

Například v létě je vegetariánství nebo veganství vhodné, u některých konstitucí krátkodobě může být prospěšná i raw strava, v zimě bych maso určitě většině klientů doporučila. Klientovi s vysokým tlakem, s červenými tvářemi, svalnatému, potícímu se, hlučnému, bych maso na nějakou dobu doporučila omezit, naopak klientovi bledému, s ochablým svalstvem, nízkým tlakem, unavenému a se sklonem k anémii bych maso, a to zvláště hovězí nebo játra, důrazně doporučila. Fyzicky těžce pracující člověk bude maso potřebovat, vegetariánství snese jen krátce, veganství nebo raw vůbec ne. Naopak člověk pracující duševně ocení výhody vegetariánství nebo veganství, protože bude méně ospalý a bude mu to lépe myslet. Ne všechny výživové směry jsou vhodné pro každého a různě dlouhá je i doba, po kterou je daný výživový směr prospěšný. 

Teoretická výuka dietetiky

Na paleo dietě jsem zatím žádné plus nenašla: v praxi vidím jen různá zhoršení u klientů, kteří tento výživový směr (většinou na radu lékaře) zkoušeli. Zásadám čínské medicíny nebo makrobiotiky tento směr přímo odporuje, základem stravy mají být obiloviny a luštěniny, aby člověk měl silnou slezinu a žaludek, které pak vyživují celé tělo, udržují svaly a správnou pevnost těla i orgánů a zajišťují rozumný nadhled, klid a logické uvažování (“selský rozum”). Obiloviny a luštěniny byly tradičně převážnou stravou i na našem území ještě i ve druhé polovině 20. století. Ájurvéda maso nepoužívá, takže paleo nepřichází v úvahu – toto stravování není sattvické, neharmonizuje dóši a podporuje gunu radžas.

Co bulimie a anorexie? Proč se její výskyt v populaci zvyšuje a co všechno je třeba, aby se klient uzdravil?

Zvyšuje se podle mého názoru hlavně se změnou ve společnosti směrem k povrchnosti, nadhodnocováním vnějšího před vnitřním. Velký vliv mají zhoršující se vztahy v rodině, nefunkčnost širší rodiny a dále také spěch a shon, ztráta tradic a morálky. Západní společnost ani jako celek, ani jako jednotlivé země zatím nemá žádný ušlechtilý cíl, ke kterému by se lidé mohli upínat, jenž by dal smysl jejich snažení: takový cíl, který by přesahoval jejich malý život (ze školy nebo z práce domů, televize, facebook, hospoda nebo fitness a zítra totéž…).

západní společnost trpí poruchami příjmu potravy pro ztrátu důležitých hodnot

Někdo časem najde náboženství, jiný charitu nebo ekologii, ale to jsou jen jednotlivci. Proto vidíme nárůst depresí, nárůst bulimie, anorexie, orthorexie, psychosomatických nemocí, různých závislostí, sebevražd, atd… Co je třeba, aby se klient uzdravil? To je velmi individuální. Z pohledu dietetiky mohou zafungovat bylinkové čaje a jednoduchá obilno-luštěninová monodieta, která upraví trávení, posílí tělo a uklidní a zjasní mysl. Většinou je ale třeba k tomuto opatření ještě upravit vztahy v rodině nebo alespoň změnit přátele a navštěvovat dobrého psychologa.

Kromě bohaté lektorské činnosti působíš především jako masérka a terapeutka. Jaké principy takzvaných alternativních medicín ve své praxi používáš?

V masérské praxi používám metody ájurvédy, jógy a čínské medicíny. Klientům, kteří mají zájem něco změnit a aktivně se zapojit do zlepšení svého zdravotního stavu, poradím se stravou, napíšu jim bylinky, učím je cvičit, dýchat, vyslechnu jejich trápení a starosti a doporučím jim knihy, zajímavé přednášky nebo kurzy. 

Proč by lidé měli jít studovat dietetiku do Ostravy?

Romana Farna při teoretické výuce dietetiky

Všichni lektoři dietetiky u nás v Ostravě jsou zkušení terapeuti, takže výuka není jen teoretická, ale vše je praxí ověřené. Jako začínající škola jsme se snažili vyvarovat se nešvarům z některých jiných zařízení, a naopak přidat do výuky to, co jinde chybí. Člověk, který absolvuje školu u nás, bude schopen rozpoznat potřeby svého klienta a adekvátně mu poradit tak, aby změny ve stravě a celkovém životním stylu nebyly násilné, aby se u toho bavil, měl radost, že sám něco začal, a aby u nastoupené cesty za zdravím byl schopen vydržet bez většího úsilí.

* V rámci letní školy dietetiky je část poobědového času vyhrazena právě společnému vymýšlení, mísení a ochutnávání bylinných čajových směsí

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail